Tyxo.bg counter

вторник, 10 ноември 2015 г.

АБКМ (алергия към белтъка на кравето мляко) - лош късмет или въпрос на гледна точка


От доста време се каня да напиша тази публикация, но явно трябваше да поотлежи в главата ми, за да е достатъчно изчерпателна, обективна и надявам се, в помощ на други родители.
Понятието „Алергия“ беше много относително и далечно за мен преди да се сблъскам директно с него. „Какво толкова“ си мислех като някой се оплаче, че не спира да киха, когато пролетта настъпи с пълни сили и всичко цъфти, пчеличките жужат, идилия! Обрив му се бил появил на някой от шоколад, е, ще му мине! Ако знаех всъщност каква е горчивата истина...

Всичко започна, когато на Калоян, който беше на два месеца, му се появи сухо червено петно на едната буза. Първа консултация с дерматолог – Контактна алергия, изписа 3 крема, ще мине до 1-2 седмици. Не мина, появи се петно и на другата буза. Посещение при втори дерматолог – Себореен дерматит със съмнение и за Атопичен, но е много малък да се диагностицира, ще поживеем, ще видим. Изписват се други кремове. Ще го израсте! Хубаво, ама кога?
И какво правим дотогава? На въпроса ми възможно ли е да е реакция, непоносимост към някаква храна, тъй като е кърмаче и може ли да се изследва, отговора беше: Амиии, опитайте, спрете доматите, например и ако се подобри, не ги яжте, за изследвания е твърде рано! След няколко дни лицето на сина ми беше цялото червено, в ужасен обрив, сякаш беше обгорен. Не липсваше и адския сърбеж, буденето през 10 минути, съпроводено със зверско чесане, търкане и плач, в момента Калоян е на 1г.5м. и чак сега мога да си позволя да спи без чорапи на ръцете и то не винаги. Имало е случаи, в които по някакъв начин си е махал чорапите и резултата е бил рани до месо по лицето.  Не знам какво се е случвало в главата на това малко бебе, което е било подложено на този непрекъснат дискомфорт, но в моята вече тиктакаше бомба със закъснител за самоунищожение. Трябваше да съм 24 часа в денонощието плътно до него, за да не си обезобрази лицето или пък да успее да поспи достатъчно време, за да покрие нуждите си от сън, защото всички сме наясно колко е важен той, освен за нормалното развитие, но и за доброто благоразположение на бебешкия дух.
Източник:http://www.drbatras.com
На своя глава започнах да изключвам някои храни от менюто си, 3-4 дни след спирането на млечните, при Калоян се забеляза видимо подобрение, бях почти сигурна, че има алергия към белтъка на кравето мляко или по-накратко АБКМ. На 7 месеца прецених, че е достатъчно голям да посетим алерголог и да направим кръвни тестове. Опасенията ми се потвърдиха -  АБКМ и то най-висока степен на непоносимост.
„Лечението“ беше купчина антихистамини и кортикостероиди по схема, месеци наред.
Не ме разбирайте погрешно, не отричам хубавините и необходимостта понякога от тези лекарства, но ми се струва прекалено бебе на 7 месеца да бъде тъпкано с тях неопределено време.
Реших, че е дошъл момента да се стегна, да престана да оплаквам съдбата си и да видя как да помогна и на Калоян, и на себе си, по-лесно да преминем през това и дори да превърна дефекта в ефект. Да, точно така! През последните месеци изчетох тонове материали за алергиите, личните истории на майки, борещи се години наред с обриви, диария, повръщане, респираторни проблеми и куп други прояви на алергиите. Както при повечето здравословни проблеми  и тук една от ключовите промени трябваше да е тази в храненето. Бях прекарала няколко месеца в ядене на картофи и ориз и нито аз бях много щастлива, нито детето можеше да се похвали с кой знае какво подобрение. Започнах да търся вкусни и питателни рецепти, въпреки че позволения списък с продукти беше доста оскъден. Но когато човек търси, намира. Преоткрих много храни, на които не бях обръщала особено внимание преди и пренебрегвах незаслужено, открих и много нови, благодарение на които успешно приготвям на Калоян вкусотии като палачинки, торти, пайове, соленки, които той не може да консумира в стандартния им вариант. Тук идва и другия ефект от алергията, насила или не и двамата изграждаме една култура на хранене! Не мога да кажа , че съжалявам особено, че едногодишното хлапе не е в състояние да си хапва чипсове, царевични пръчици, кексчета пълни с "полезни" съставки. Сигурно в очите на хората съм леко вманиачена, да, може би има лек нюанс на вманиаченост в поведението ми, но това са последствията в съзнанието ми от денонощния страж, безпомощността да гледаш сина си да диша тежко, пламнал в уртикарен обрив от 10 гр. банан и да се молиш да повърне, за да се освести или ужаса от първата висока температура, тъй като реакцията от температуропонижаващите медикаменти е непредвидима. Да не говорим за непрекъснатото вторачване в собственото ми хранене, сакън да не пропусна на някой етикет, думичките "казеин", "млечна киселина", или пък изумения поглед на някой сервитьор като го питам, мажат ли с масло пържолата, преди да я сложат на скарата и ако да, моля да я намажат с обикновено олио или палмово масло, при все, че преди това гордо ми е обяснил, че използват хубаво краве масло за всичко :)
Източник: http://www.godairyfree.org/


Въпреки всичко не си правя илюзии, че Калоян никога няма да опита гореспоменатите храни, ще се радвам да може без неприятни реакции, но съм сигурна, че вече опитал истинска, вкусна храна, глада му за "боклуци" ще е доста притъпен.         
Предполагам, че много майки изпитват затруднение да измислят разнообразно меню за децата си, които не трябва да ядат домати, банани, бобови, яйца, млечни и ще спра да изброявам, защото мога да го правя доста дълго, не са малко и жените, чието хранене също трябва да е внимателно съобразено, тъй като кърмят алергичните си деца, затова се надявам да съм полезна като оттук нататък, споделям рецептите, които откривам, променям и създавам спрямо ограниченията и изискванията на диетата за деца с АБКМ.

Днес ще ви представя две рецепти, едната е любимите тиквени палачинки на Калоян, чудесна както сутрешна, така и следобедна закуска. Другата рецепта е за майките, които могат да ядат ядки, а именно ядково сирене, придружено с чуден римски хляб.

Да започнем с палачинките :)


Тиквени палачинки с кокосово мляко

Необходими продукти:

300 гр. пюре от тиква (аз я пека, но може и сварена)
4 с.л. с връх оризово брашно
3 с.л. с връх пълнозърнесто брашно от лимец
300 мл кокосово мляко
1/2 ч.л. бакпулвер


Начин на приготвяне:

Добавяме към кокосовото мляко пюрето от тиква и хубаво разбъркваме, след това лъжица по лъжица, добавяме брашната, в които преди това сме сложили бакпулвера. Намазваме с малко кокосово масло тиган за палачинки и на средна степен на котлона печем палачинките. Може спокойно да ги направите и на фурна, стават също толкова вкусни.  Гарнирате с каквото пожелаете, ние вкъщи ги хапваме така, без добавки. Понякога за разкош ги поръсвам с кокосово брашно.
Не мога да не направя лирично отклонение и да не кажа няколко думи за кокосовото мляко. Освен, че е изключително богато на минерали като калций, магнезий, фосфор и витамини, които са жизнено необходими за превенция от многобройни здравословни проблеми, кокосовото мляко (както и коксовото масло) съдържат лауринова киселина, която присъства в майчиното мляко и има силно антимикробно действие. Полезно, вкусно и много ароматно, кокосовото мляко перфектно замества кравето в менюто ни, дори го превъзхожда по всички критерии.
За царицата Тиква, която имаме късмета да расте по нашите земи, ще кажа само, че е лечителка на очите, заради наличието на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, грижи се за силна имунна система, а естествената й сладост прави излишно добавянето на други подсладители при приготвянето на десерти ;)
Имам още няколко тиквени рецепти, които ще се усладят и най-върлите малки противници на оранжевия плодов зеленчук.

Ето и една глезотийка, за почитателите на сиренето, които трябва да стоят далеч от него.


Ядково сирене
адаптирано от: naturelita.com и vanillka.com

 Необходими продукти:

200 гр. кашу (предварително накиснато за няколко часа)
2 с.л. хранителна мая
4-5 скилидки чесън
1 ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
щипка сол
150мл. вода
4 гр. агар агар
3-4 ореха начупени на малки парченца


Начин на приготвяне:

В кухненския робот се смиля кашуто заедно с маята, чесъна, който предварително съм смачкала с пресата и накрая се слагат подправките. Водата се загрява до кипване и се добавя агар агара, бъркаме минутка и махаме от огъня. Изсипваме го при кашуто, бъркаме хубаво, накрая остана да сложим и орехите, които после хрупкат приятно. Намазваме с кокосово масло кутийка за съхранение на хранителни продукти и полагаме вкусната разядка в нея, после в хладилника, за да стегне. 
Моето сиренце стана нещо между крема и твърдо сирене. Толкова беше ароматно и вкусно, че не можеше да не приготвя и подобаващ хляб за него. Римският хляб по рецепта на Дани от Cooks and Bakes стана божествен, а намазан със "фалшивото" сирене се оказа очаквано добра комбинация :)

Две думи за агар агара и хранителната мая. Маята много ми харесва, защото придава на солените ястия този мек, приятен ядков вкус, хранителните й качества също не са за пренебрегване, тя доставя на човешкия организъм всичките 9 аминокиселини, които той не може да произведе сам. Съдържа и голяма част от спектъра на витамините от група B.
Агар агарът пък е растителен продукт, получен при екстракция от червени и кафяви водорасли, регулира холестерола, помага на храносмилането, голямо предимство е, че няма мирис, вкус и цвят и може да се използва за солени и сладки ястия и е доста по-ефективен от желатина.

Това беше "накратко" моя личен опит с АБКМ, гарниран с вкусни рецепти. Надявам се да са ви харесали, ще се радвам ако ги споделите, за да достигнат до повече хора с рестрикции в менюто :)


6 коментара:

  1. Благодаря Ви, Калина! Вие описвате част от терзанията и чувствата, сигурна съм, на почти всяка майка, която се е сблъскала с проблема "алергии"! А те в днешно време са толкова много. В "джунглата" от неизвестни причинители и различни и противопоставящи се начини на лечение всяка майка сама се опитва да намери верния път. За това, благодаря Ви още веднъж, че споделяте своя опит и рецепти, така че да сте полезни на повече хора!!! Ралица Дечева

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви за милите думи, Ралица :) Надявам се да съм полезна със споделеното и да улесня, макар и с малко и други хора, които са имали "късмета" да се запознаят с алергиите отблизо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност! Бих искала да Ви поканя във фейсбук групата " Общност за подкрепа при отглеждането на деца с алергии". Там Вашите рецепти и опит ще са от полза точно на такива хора! Ралица Дечева

      Изтриване
  3. Респект към вас. Аз лично съм с непоносимост несамо към казаина а и към яйчен белтък, глутен и още много, и зам за мен какъв ужас е а за дете да бе говорим за дискомфорта, но с родител като вас, не само той ще е горд и здрав но имного други хора, ще ядат вкусно и полезно, искрено ви благодаря

    ОтговорИзтриване