Tyxo.bg counter

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Пай "Златна круша" (без мляко и яйца)

Предишния път ви споменах, че преди алергията на Калоян, незаслужено пренебрегвах някои продукти, в основата на днешната рецепта е един от тях, а именно крушата.


Тази година, крушовото дърво, което кротко си живее вече над 50 години пред родната ми къща, роди изобилие от плодове. Мама и татко грижовно направиха за всяка една круша отделна кошничка, за да оцелеят по-дълго и предполагам ще похапваме до Коледа.
За голяма моя радост, крушата не само е позволена на Калоян, а даже е препоръчителна, не случайно е един от първите плодове, с които захранваме бебетата, тъй като се води хипоалергичен. Освен, че е подходяща за най-малките, крушата е наричана още "чистач на храносмилателната система",  помага при проблеми с простата,  бъбреците, сърцето. Препоръчително е да я хапваме с кората, защото в нея са съсредоточени 2 пъти повече витамини и минерали в сравнение с меката част.
Така, добре нахвалих главния ми герой днес, време е да ви представя изключително сполучливия пай без яйца и мляко, който сътворих.


Пай "Златна круша"

Необходими продукти:

70 гр. кокосово масло
70 гр кокосова захар
300 гр  пюре от круша
200 гр брашно от спелта
1 шушулка ванилия
1 с.л. бакпулвер
шепа замразени боровинки
1 круша за украса


Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер кокосовото масло и кокосовата захар, добавяме пюрето от круша, това са около две големи круши, слагаме и съдържането на шушулката ванилия, след което на 3-4 пъти добавяме и брашното с бакпулвера. Изсипваме готовата смес в предварително намазана с кокосово масло тавичка с диаметър 20 см. изрязваме няколко резенчета круша, които нареждаме отгоре и небрежно разпиляваме боровинките. Печем в предварително загрята фурна на 180° и печем до порозовяване.

Паят става сочен и ароматен и в никакъв случай не отстъпва на тези, приготвени с мляко и яйца.
По традиция ще разкажа малко за продуктите и защо съм се спряла точно на тях.
Започвам с факта, че пюрето от круша се води за достоен заместител на яйцата във веган кухнята. Ето ви една полезна статия по въпроса.

Да поговорим за кокосовата захар, извлича се от цветовете на кокосовите палми, освен приятен карамелен вкус, тя има много нисък гликемичен индекс, само 35,  много богата на желязо, цинк, магнезий, както и на витамини от B групата. Разбира се, аз я използвам с мярка, но я предпочитам в пъти пред бялата захар.
Спелтата, същото като лимеца е вид древна пшеница, чието огромно предимство е, че не търпи торене, което от своя страна води до невъзможност да се комерсиализира. Богата на протеини, влакнини и съдържа минимални количества глутен.


Приготвен изцяло от натурални продукти, паят "Златна круша" може да се консумира без свян от малки и големи :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар